Legenda ostrva Sv. Marko

June 16, 2012  •  1 Comment

Priča o jednom gradu obično se veže za neke autentične legende o nastanku pojedinih mjesta, istorijskih ili kulturnih spomenika, zadužbina, ostrva.

U blizini Tivta nalazi se nadaleko poznato turističko ostrvo Sveti Marko, ili ostrvo Stradioti kako se u proslošti zvalo. U davna vremena, ostrvo Sveti Marko u Tivatskom zalivu, nosilo je i naziv ostrvo Sveti Gavrilo, po istoimenoj crkvi, o kojoj nažalost nema sačuvanih pisanih dokumenata. Ali ipak u narodu i dalje živi legenda koja se prepričava. Priča o ostrvu, seže u VII. vijek u vrijeme kada su grčki bogovi, ostrvo Sveti Gavrilo ( danas ostrvo Sveti Marko), darovali hrabrim grčkim ratnicima (zapovjednicima i vojskovođama grčke flote), za isticanje u borbama i bitkama. Kako legenda kaže, izmoreni i ranjeni grčki vojnici, u svojim galijama, stigli su na ostrvo bajne ljepote, da se na njemu odmore i zacijele junačke rane. Očarani lijepim predjelima, raznoraznim cvijecem, borovom šumom i morem koje je okruživalo ostrvo, grčki vojnici su se na ostrvu Sveti Gavrilo brzo oporavili. Dane su provodili odmarajući i uživajući u blagodetima prirode, ali i u pričama koje su ih podsjećale na prošla vremena: na strahote rata, razaranja, junaštva i osvajanja…I.S. Gabriele

I.S.Gabriele

 

Kako je vrijeme sve više odmicalo, grčki vojnici su počeli da osjećaju grizu savjesti zbog zla koja su počinili, pa odlučise da se pomole bogovima. U svojim molitvama, između ostalog, grčki vojnici, pomenuše i to, da ostrvo na kojemu provode poratne dane zauvijek ostane oaza mira i spokoja. Takođe, grčki veterani tada su se zavjetovali, da ne idu više u osvajačke pohode, već samo da se brane ako budu napadnuti, i da samo u nuždi ratuju. Kao potvrdu zavjeta koji dadoše, vojnici na ostrvu posadise drvo mira – maslinu, od koje kasnije nastade veliki maslinjački vrt.

Međutim, vođeni borbenim duhom, grčki ratnici ubrzo pogaziše zadatu riječ. Nastaviše da osvajaju teritorije i da ruše sve pred sobom. Ubrzo potom, razljućeni i prevareni grčki bogovi, poslaše strašnu oluju na ostrvo. Orkanski vjetar danima je bjesnio, lomeći vojničke galije, koje su bile usidrene tik uz ostrvo Sveti Gavrilo. Pomahnitali morski talasi nemislosrdno su potapali brodove grčke flote, a samo mali broj ratnika uspio je da preživi katastrofu i da na splavovima dopliva do ostrva u Tivatskom zalivu. Kada bogovi spaziše, da su pojedini brodolomnici ipak uspjeli da se spasu, odlučiše da ih još gore kazne, pa na ostrvo poslaše neizlječivu bolest, od koje svi poumiraše.

Jedino što je ostalo na ostrvu da vječno svjedoči o jednom vremenu i jednom strašnom događaju, bila su maslinova stabla koja su grčki vojnici zasadili.

Zbog tragične smrti grčkih veterana, starosjedioci Tivta odlučiše da umjesto Sveti Gavrilo, ostrvu daju novi naziv ostrvo Stradioti, jer na grčkom riječ stradiotes, znači vojnik.Isola di Stradioti

Isola di Stradioti

 

Tekst preuzet sa interneta

 


Comments

Saša Markovic(non-registered)
Jako interensanta priča. Toliko je mjesta u Crnoj Gori koja pričaju ovakve priče. Nadam se da će ovo stranica uspješno nastaviti da radi i pokaže nam mnogo toga što ne znamo, o svojoj državi.
No comments posted.
Loading...